Wat is Zen?

Zen is geraakt worden in een open hart. Middels zen vind je je natuurlijke, oorspronkelijke aard van zijn. De beoefening van zazen, zitten in aandacht, helpt je op je weg naar een bevrijde manier van leven. Met een open hart en een open mind. Zen is aanwezig zijn waar je werkelijk bent en zien wie je werkelijk bent. 

Zen vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. In China, waar het boeddhisme zich vermengde met Taoïsme. Het werd chan genoemd. Van daar kwam het naar Japan; zen en Korea; son. Zen, chan of son betekent aandacht. Boeddhisme is de basis van zen. Het is geen godsdienst maar een levensfilosofie, die je helpt om weer in verbinding te komen met jezelf en je omgeving.

Zen is kijken naar wat er nu is. Met aandacht en concentratie zijn bij wat je in het moment ervaart. Zen leer je niet uit een boek, maar om te beginnen door de beoefening van zazenDan komt zen je leven binnen. Zen is levenskunst.

Uitzicht door inzicht

Als je de Weg niet ziet, zie je die ook niet als je hem gaat.  Als je de Weg gaat, is hij noch nabij, noch veraf. Als je de Weg kwijt bent, zie je meteen bergen en rivieren die in de weg staan. Vol respect zeg ik tot hen die verlicht willen worden: of het nu overdag is of nacht, verdoe je tijd niet! (Sandokai)

Dogen zei; ‘Iets leren is jezelf kennen; het Boeddhisme bestuderen is jezelf bestuderen’ Iets leren is niet iets verkrijgen dat je eerst niet wist. Je kent iets voordat je het leert. Er is geen hiaat tussen de ‘ik’ voordat je iets weet en de ‘ik’ nadat je iets weet. Er is geen hiaat tussen de onwetende en de wijze. Een dwaas is een wijze; een wijze is een dwaas. (bron: Suzuki; Zen-begin)